Welkom (beginnend) wildplukker, in je nieuwe avontuur! Maar waar moet je beginnen?
Mijn tip: start met het downloaden van apps en het halen van boeken over wildplukken. Dan weet je tenminste zeker wat je plukt en hoe je de planten kunt gebruiken.

Boeken met planteninformatie
Om de planten goed te kunnen identificeren, is het verstandig om verschillende boeken mee te nemen. Zo kom je er niet alleen achter met welke plant je te maken hebt, maar weet je ook wat de geneeskrachtige eigenschappen zijn van de planten én hoe je de planten kunt gebruiken.
Ik neem zelf altijd de volgende boeken mee als ik op pad ga: ‘Wildplukken’ en ‘Plant als Medicijn’ van Leonie Bontje en ‘Eetbare Wilde Planten’ van Steffen Guido Fleischhauer en Jurgen Guthmann.
In deze boeken staan gedetailleerde foto’s en omschrijvingen van de planten. Ook staat er duidelijk of er een verwisselingsgevaar bestaat met andere giftige planten.

Apps
Een andere fijne manier om planten te identificeren is door middel van apps op je telefoon. Je maakt een foto van het plantje, snijdt hem bij en de app kan hem vervolgens identificeren.
Ik gebruik de apps ‘Plantnet’ en ‘Obsidentify’.
Plantnet is een app die makkelijk in gebruik is, maar soms wat minder gedetailleerde informatie geeft dan de app Obsidentify. Bij Plantnet kun je de planten opslaan en aanvinken welke plant het is, zodat je andere gebruikers van de app ook verder kan helpen. Dit maakt wel dat niet alle informatie even betrouwbaar aanvoelt.
De app Obsidentify is ook erg makkelijk in gebruik. Als je een foto hebt gemaakt en hebt bijgesneden, komt er in beeld te staan hoe zeker de app weet welke plant het is. Daarnaast kun je met deze app ook dieren identificeren, wat weer een extra dimensie geeft aan je wandelingen!
Dit zijn de apps en boeken die ik gebruik. Vul jij je wildplukwandelingen heel anders in? Laat je tips achter in de reacties en help je mede-wildplukkers verder!