Sint-Janskruid (hypericum perforatum) is een geel plantje dat in de zomer, rond augustus, bloeit. De sint-janskruid heeft de geneeskunde behoorlijk op zijn kop gezet met de bewezen effecten. Het plantje werkt namelijk beter dan de placebo, heeft hetzelfde effect als antidepressiva bij milde depressies, maar kent nog geen bijwerkingen. (Bron: P.F.J Schulte, 2000). Sint-Janskruid is steeds meer in winkels en drogisterijen te vinden, verwerkt tot pillen of capsules. Maar je kunt ook zelf je sint-janskruid tinctuur maken. Hoe? Dat lees je hier.


Benodigdheden

  • Een paar handjesvol sint-janskruid bloemen. De hoeveelheid hangt af van hoe veel tinctuur je wil maken.
  • Alcohol, minstens 35 à 40% met een neutrale smaak. Zelf gebruik ik hiervoor wodka of gin.
  • Een schone (uitgekookte) pot met deksel.
  • Schone (uitgekookte) flesjes.
  • Een schone, dunne doek. Bijvoorbeeld een zakdoek of een kaasdoek.
  • Pipetjes.

Recept

Voor de beste resultaten, pluk je voorzichtig de gele bloemen van de sint-janskruid. De bloemen met de rode stampers zijn hier ideaal voor. Doe de bloemen in een schone, glazen pot (bijvoorbeeld een oud jampotje), tot de pot vol zit. Giet daar vervolgens de alcohol overheen totdat alle bloemen ondergedompeld zijn. Draai de deksel erop en zet de tinctuur weg op een donkere, koele plek. Schudt de tinctuur regelmatig om. Na drie tot zes weken is de tinctuur klaar. Tip: plak een etiket op de pot met daarop de datum, zodat je niet hoeft te rekenen wanneer de weken voorbij zijn. Wanneer de tinctuur klaar is, zeef je de tinctuur door de kaasdoek of zakdoek en giet je het vervolgens voorzichtig in kleinere flesjes.


Gebruik

De aanbevolen hoeveelheid sint-janskruid per dag is driemaal daags 15 t0t 20 druppels gemengd in een glas water. Ikzelf had al baat bij één keer per dag 15 tot 20 druppels. Dit zal afhangen van de persoon en van de mate waarin iemand depressieve klachten heeft. Twijfel je? Neem dan contact op met je arts of met een fytotherapeut.


Let op!

Lees je altijd in voordat je zomaar iets inneemt. Al helemaal als je gebruikmaakt van andere medicatie. Contacteer altijd een arts voordat je zelfgemaakte tincturen gaat gebruiken. Het kan namelijk zijn dat andere medicatie daardoor niet meer of minder werkt. Zo kan sint-janskruid de werking van antidepressiva verminderen en kan de anticonceptiepil niet meer werken door het gebruik van sint-janskruid. Ik ben niet aansprakelijk voor verkeerd gebruik van Sint-Janskruid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *