De meesten kennen kamille wel vanuit de kamillethee. Een fijne theesoort waar je rustig van wordt en goed van kan slapen. Maar wist je dat kamille gewoon als (on)kruid om ons heen groeit? Hier vind je alle informatie over dit prachtige plantje.


De kamille herkennen


Kamille is een onopvallend plantje dat soms gewoon tussen de stoeptegels groeit. Aan één steel zitten vaak meerdere gele kopjes met aan de onderkant witte, langwerpige bloemblaadjes die naar beneden staan. De steel is lichtgroen en de blaadjes die aan de steel zitten zijn langwerpige, dunne sliertjes. Ze doen mij een beetje denken aan zeewier. Haal je het kopje van de steel, dan zie je aan de onderkant van het kopje een gaatje ontstaan. De kamille heeft een typische zoetige geur. Heb je een plantje die erop lijkt en ruikt die niet? Dan heb je waarschijnlijk de schijnkamille te pakken.


Kamille gebruiken

Zoals bovenaan genoemd, kennen de meesten de kamille voor in thee. Maar de bloemetjes zijn ook te gebruiken voor in de salade of bij desserts, omdat ze een zoetige smaak hebben. Daarnaast wordt er olie getrokken van kamille en worden er tincturen van kamille gemaakt.


De geneeskracht van kamille

Kamille werkt vooral rustgevend, maar dit plantje kent nog veel meer prachtige geneeskrachtige eigenschappen! Kamille is bijvoorbeeld ook ontstekingsremmend, zowel inwendig als uitwendig. Het helpt bijvoorbeeld tegen griep, verkoudheid, tandwortelontstekingen en holte-ontstekingen. Daarnaast helpt kamille bij menstruatiekrampen, eierstokontstekingen en baarmoederontstekingen. Prachtig dat zo’n klein, onopvallend plantje zo veel kan betekenen!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *