De herfst is de tijd om vruchten en zaden te verzamelen! De struik die eens zo mooi vol rozen stond, is nu omgetoverd tot een struik met heerlijke vruchten. Hier vind je alle info over de rozenbottel.


De rozenbottel herkennen

Dit is één van de gemakkelijkere planten om te herkennen. Als je in het voorjaar de rozen hebt zien bloeien, dan weet je algauw dat daar de rozenbottels in het najaar gaan groeien. De bladeren van de hondroos zijn groen, licht gekarteld en staan in paren van twee. Ze zien er een beetje uit als de bladeren van munt. Aan de steel zitten -zoals bij vrijwel alle rozen- doornen. De bloemen van de rozenbottel zijn in het voorjaar mooi roze. In de herfst verschijnen er rode vruchten met daarin een hoop zaden. Breek de vrucht maar eens doormidden: je zult zien hoe veel zaden erin zitten.


De rozenbottel gebruiken

In het voorjaar kun je de bloemen en de jonge bladeren van de rozenbottel al eten. Ze zien er prachtig uit en kunnen dus zeker gebruikt worden als eetbare decoratie. Ook kun je thee zetten van de bloemen en de smaakvolle bladeren. In het najaar kun je de rijpe, rode vruchten gebruiken om zo te eten als gezonde snack, of om er bijvoorbeeld jam van te maken. Sommigen drogen de vruchten en verwerken die in thee of in sterke drank. Genoeg te maken dus!


De geneeskracht van de rozenbottel

Geloof het of niet, maar in de rozenbottel zit een vergelijkbare hoeveelheid vitamine C als in een sinaasappel! De vruchten zijn dus erg goed voor de weerstand en inzetbaar tegen verkoudheid. De rozenblaadjes werken zowel in- als uitwendig kalmerend.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *